Založ si blog

Ako vznikli ponôžky

Ako vznikli ponôžky

Voľakedy, na území dnešného stredného Poľska, bývala ženská, ktorá nemala práve v tej dobe najlepšiu povesť. Pretože ženy, ktoré sa usmievali za zlotý by si nejeden pochválil.

Mala aj troje šaty, trojo topánok z toho bol jeden pár topánok čierny tak aby ladil k čiernym šatám. To keby niekto zomrel, a bolo by trebalo ísť do kostola. Tam len v čiernom chodila Poľka. Z ľútosti pred Bohom za svoje neresti sa hambila. A určite i z postenia a nasýtenia ducha a málo za oBohatenie duše. Tým si zabezpečovala miesto na periférii neba. Do samého raja by sa predsa so svojou povesťou nedostala, ale ani do pekla nemohla ísť.

Raz keď sa jej za celý večer podarilo zasmiať sa za viac zlotých, raz keď urobila akciu , aj ona bola spokojná aj štangasti v zelenej krčmičke.

Na druhý deň si kúpila štrinfle. Trocha nekvalitné, trocha pomiešané farby. Ani samé nevedeli z kade prišli z kade boli. Spolu noha v nohe každý deň objavovali krásy, so svojou novou kamoškou. Kýchali, smiali sa , mihotali. Videli veľa sveta, veľa izieb, veľa nábytku, veľla poličiek len tú svoju nikdy. Prežili svoje muky, lásky i strasti – stále spolu. Ako už zvykom býva, keď je človek starší…… aj štrimfliam puklo srdiečko. Niečo ako ľahší infarkt po námahe… v strede ich krehkého telíčka. Čo mala robiť chudera Poľka, nuž im odrezala kus telíčka. Nevadilo. Menej roboty cez soboty. Tak rozdelila dvojčatá, ktoré sa narodili spolu.

Potom sa príbeh opakoval, zas spolu kade tade , celým svetom. Ale nik už nie je statný potom. Klesla jedna potom druhá.  A boli z nich staré podkolienky. Spolu chodili už menej, život ich rozdelil nadobro. Chlípne, otupné.  Zostarli teda poriadne, už neboli tým čím boli, už neobjavovali svet.  Už neboli dvojčence. Práve preto zosmutneli, veľmi, klesli raz až pod kolená, nízko chúďatká. Ich deva sa už nesmiala každý deň. Nebol dôvod. Boli iné čo sa smiali s rozkročenou náručou. A novými kamoškami.  Už viac spali ako bdeli.

A potom raz keď ich prala, zodvihla jednu… cez suchú tvár potiekla slza. Spomínali.

Ponôžka….“ Šepla,  slza, padla do mútnej mydlovej vody, už po tretej várke prádla.

By Mishi

. neprečítaný.

08.04.2017

Pod pažami zaseknuté háky, za ušami jeho oči …, Vonku snežili lupene, tie prekliate, z kvetov jari… … zabijú ťa… tráp moje zmysly , padám na hranu , jemne stekajú vlasy, prúdom do hrstí … smiechu a špiny Nestojím na zemi … des, dojatie a stud. Niekto ťa vzal a obrátil naruby. Vedome pritakám, slučke okolo krku, „Ako sa to ku mne [...]

. presvedč.

20.10.2016

utopiť psa a s ním i svoju mačaciu dušu… každý deň si zúfalo žiadať o viac času… vzrušením plynie tisíckrát rýchlejšie, tak mi zas, strč prst do úst… pod nami priepasť, tisíca uhlov pohľadov.. doba… tak nádherne klzká.., zviaž mi ruky za chrbát a obes nádej, presvedč, že básnici neklamú…

. zbytky.

17.01.2016

Ranné zore píše na rozmočený inkoust, papierom. Vločky milióna metafor života, padajú do mojej roztrhanej hrude. Hmla medzi stromami, hry a ľudia, ktorí ich tak ničia… pália. Slasť! Dym stúpajúci z polí čerstvej matky zeme. Milión kilometrov domov… nie a nie sa tam opäť vrátiť… Milión želaní prerečie cez lačnú papuľu, kým zabijem svoju podstatu. [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.